AOF: Den utrolige historie om Hudson Ledbetter

Ord - billeder - sange fortalt og sunget af Tom Eriksen

Mange kender sangene Goodnight Irene og Midnight Special, men knap så mange kender historien bag sangene eller ved hvem der har skrevet dem.

Hudson Ledbetter hedder han. Hans kunstnernavn, eller rettere hans fængselsnavn som han også brugte som kunstnernavn, er Lead Belly. Han sad i fængsel flere gange- i alt næsten 12 år. I begyndelsen af 1900-tallet rejste han rundt i Louisiana og Texas med guitaren på ryggen. Af og til arbejdede han som bomuldsplukker og cowboy. På et tidspunkt blev han idømt 30 dages hårdt vejarbejde med fodlænke i et road gang, men flygtede efter 2 dage.
I 1917 blev han i Texas dømt for mord og mordforsøg. Mens han afsonede sin dom på Sugarland, der er en brutal fængselsfarm, optrådte han for den texanske guvernør, der benådede ham.
I 1930 var Ledbetter igen på gale veje, og han blev dømt for mordforsøg og indsat i Angola Statsfængsel i Louisiana. Tre år senere kom en underlig mand på besøg i fængslet. Han hed John Lomax og medbragte ca. ½ ton optageudstyr. Han kom fra Kongresbiblioteket i Washington. Han var på jagt efter gamle neger-folkesange og har fået den geniale idé at tage på rundtur til de store fængselsfarme i sydstaterne. Ledbetter får lov at indspille nogle af sine sange bl.a. Goodnight Irene. Ledbetter fik John Lomax til at sende en sang fra optagelserne til guvernøren i Louisiana, som så nedsatte Ledbetters straf. Efter Ledbetter var blevet løsladt, rejste han rundt med John Lomax og optrådte. Han indspillede plader og fik sit eget radio-show i New York, men også i fængsel igen på grund af et knivoverfald.
Det er en utrolig historie om en mand, som indspillede langt flere end 100 sange. Han fik aldrig solgt ret mange plader og tjente aldrig de store penge. Flere af hans sange f.eks. Midnight Special og Cottonfields blev en del af standard-repertoiret i rockmusikken og er indspillet af mange forskellige bands og solister.
Koncertforedraget er en sammensat mosaik af ord, billeder og sange. Gamle billeder fra livet i sydstaterne, masser af Lead Belly-sange og ikke mindst en række historier om en utrolig mand med et helt utroligt livsforløb.

Foredragsholder er Tom Eriksen, som er guitarist og sanger. Han har spillet i en del forskellige bands siden slutningen af 1960'erne. De seneste år har han bl.a. indspillet i Tyskland med "Shiregreen" og turneret i Holland og Tyskland med Peter Lavell fra Amsterdam. Han spiller og synger i trioen "Roots & Blues" og er desuden jam-master i kulturhus Pakhuset i Nykøbing Sjælland.
Fakta

Hvornår

Hvor

Svanekegaardens Teatersal

Pris

kontakt AOF 56 95 75 80

Mere information

link
Flere arrangementer
Hans Pauli Olsen & Hjørdis Haack. Lene Degett. 29.09.18 Udstillingerne er åbne fre-søn kl. 13 – 16 fra 29. september til og med søndag d. 28. oktober samt alle dage i uge 42. Trio Vitruvi 21.10.18 Svanekegaardens Teatersal Skandinaviens fornemmelse for jazz - Olav Harsløf 27.10.18 Svanekegaardens teatersal Kunstbyttedage 03.11.18 Udstillingssalen Op på hesten igen 04.11.18 Svanekegaardens Teatersal En livslang affære med Rusland - om kærlighed på grund og på trods! 11.11.18 Svanekegaardens Teatersal Ib Spang Olsen - Juleudstilling 17.11.18 Svanekegaarden Der er åbent hver fredag – søndag 17. nov - 16. dec. samt 26.-30. dec kl. 13-16 Jazz på Svenska 24.11.18 Svanekegaardens Teatersal Mød en forfatter 2018-19 25.11.18 Svanekegaarden Petras Jul - AFLYST 07.12.18 Svanekegaalrdens Teatersal Spiller fredag- søndag 7.- 16. december 2018
Kalender